woensdag, november 15, 2006

Wat hoort er bij....

...het leven op de boerderij?

Sinds een goede week staan de koeien weer permanent op stal. Niet omdat het te koud is, maar omdat het te nat is en ze het hele land vertrappen. Wel jammer, want al het gras was nog niet op.
Aan de andere kant: er is vreten genoeg, dus om een paar grassprietjes zitten we niet verlegen.

Het op stal gaan van de koeien gaat gepaard met een aantal zaken die kenmerkend zijn voor deze periode.

1. toenemende stank van mest en kuil (jajaja de echte boerenluchtjes!)

2. hogere doorstroming van overalls. Ze worden eerder smerig en de wasmachine doet zijn best.

3. gerammel van de voerhekken, geloei alsof ze in de woonkamer staan en het gebrom van een trekker die voer voor het hek rijdt.

4. Het scheren van de koeien.

Nu hoor ik gewoon alle mensen zonder boerenachtergrond denken: koeien scheren????? Ja mensen, koeien scheren. Elk jaar weer een feest *NOT*.

Een heidenskarwei. Gelukkig hebben we op woensdag een stageloper en die helpt goed mee.

Alle koeien worden geschoren. In de herfst neemt hun vacht toe, net als bij schapen. Maar als ze op stal gaan, dan staan ze met zijn tachtigen bovenop elkaar, weinig wind, dus lekker warm. Ook een koe zweet en dan is het wel lekker om je vacht er af te hebben! En op stal worden ze veel smeriger omdat ze in de stront staan en sommigen ook liggen. Het melken wordt dan moeilijker, je moet beter letten op het schoon zijn van de uiers en het vraagt meer tijd, elke koe te poetsen.

Dus koeien worden geschoren!!

Vandaag zijn ze begonnen.

2 opmerkingen:

Fleur zei

Paule, wat ontzettend leuk om te lezen (en te zien). Grappig dat er voor jullie nog een dimensie bij zit bij het winter worden (sint maarten, sinterklaas en kerst, maar dus ook de koeien op stal en bijpasende geluiden en geuren). Succes de komende dagen (?) met het grote karwei. Waag jij je ook nog aan een 'scheertje'?

Marjo zei

Pfoei, dat ziet er warm uit! Sterkte, Lolke met dit finke karwij. Ik kan me voorstellen dat de lente voor jullie heel wat meer aangename rituelen met zich mee brengt dat de herfst....