zondag, november 12, 2006

Rôt Rôt Reugeltsje

Rôt Rôt Reugeltsje
Sint Maarten sit op'e fleugeltsje
Sint Maarten sit op 'e stokje
rôt rôt rokje

Hier woont een rijke man
die ons wel wat geven kan
geef een appel of een peer
kom het hele jaar niet weer

't hele jaar dat duurt zo lang
dat mijn lichte branden kan!!

Dit hebben we gisteravond wel 30 keer gezongen en nog tig andere liedjes.

een heerlijke traditie is het hier, "lampion rinne".
Omdat we in een klein dorp wonen (ongeveer 40 huizen) en er een groep van 17 kinderen is die lopen op 11 november, gaan we altijd met elkaar.
Om half 6 verzamelen bij het dorpslokaal en met vervoer in twee bussen eerst naar de buitenboerderijen.
Er gaan een aantal grote tassen mee, waar de grote jongens alles in verzamelen.
In het lokaal zijn een paar moeders die steeds de tassen ophalen en al het verkegen lekkers eerlijk verdelen over alle kinderen.
Er lopen een aantal ouders met de kinderen mee, waaronder ik.
Halverwege komen we bij een buurvrouw die jarig is en wordt het reportaire even aangepast:-) en krijgen ze direct een snoepje wat opgegeten kan worden.
Dan weer allemaal in de bussen en naar de andere kant van het dorp, naar de andere buitenadressen, waaronder wij. Lolke is dan altijd aan het melken dus ik loop snel om en doe de voordeur open, geheel verbaasd dat er zomaar een groep kinderen staat te zingen:-)

Dan naar Pake en Beppe en de rest van de rij af, waar we dan weer uitkomen bij het lokaal.

Maar na 3 deuren begon het te flitsen en donderen en na de 4e deur brak de hel los! Een dikke hagelbui en snel met alle 17 kinderen naar binnen bij één van de ouders die mee liep. (Wat een bende zal het zijn geweest toen ze weer thuiskwamen, allemaal natte voetjes en snoeppapiertjes:-(, sorry Hes!

We hebben toen de groep opgesplits. De kleintjes gingen met een busje terug naar het lokaal, de oudsten namen de tweede helft van de rij huizen en de middengroep de eerste rij. Toen waren we snel klaar en allemaal terug naar het lokaal.

Daar wachte een gloeiend hete beker chocomel en een enorme zak met snoep voor elk kind!!!!
(zie ook de site voor Idaerd waar vast wel foto's op komen, onze razende reporter was in elk geval tijdens een gedeelte van de route aanwezig!!)


Thuis gekomen alle drie een eigen bak gegeven waar de lekkernijen nu in zitten en waar ze keurig van vragen of ze 'nu een snoepje mogen'.

Het zal mij benieuwen hoe snel de bakken leeg zijn:-)


En bij jullie? Ook zulke leuke tradities op 11 november?

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoooo dat is nog eens een partij snoep zeg (al zie ik volgens mij ook mandarijntjes :)

Hier geen 11/11 tradities. Nou ja, start van de carnaval.
En hier in Boskoop wordt fanatiek aan Luilakken gedaan rond Hemelvaart/Pinksteren, maar dat is bij jullie weer niet meen ik.

Fijne zondag!

Marjo zei

Toevallig ontdekte ik gisteren ook een traditie hier in de wijk. Althans in het oudste gedeelte. Daar wordt op de 11de van de 11de om 11 0ver 11 een parade gelopen door het plaatselijke gilde, als inluiding van de carnavalsperiode. Ik was toevallig daar in de straat om Marleen op te halen van een slaappartijtje. Anders had ik het echt niet geweten ;-).
Leuk om je verslag te lezen. Hier hadden de meiden voor het eerst met Haloween mee gedaan, daar hadden ze ook een klein beetje snoep mee opgehaald.

Anoniem zei

Leuk joh! Grinnik tradities? Je weet waar ik woon hè! Enschede kent wat dat betreft niets!!!

Anoniem zei

ik ben samen met een moeder van een vriendje en de beide jongens op pad geweest. Inderdaad een dikke onwersbui op de kop gehad en even geschuild bij een vriendin en toen weer verder. Hier is het ieder voor zich , meestal spreken de kinderen onderling wat af.
Onze buit was ongeveer net als die van jullie.
Ondanks het slechte weer was het wel leuk!

Anoniem zei

Nou kijk, hiero net zoals bij jullie dus :)
Wilko is compleet natgeregend en het langs-de-deuren is dan ook flink verpest. Gelukkig toch een en ander binnengehaald. En voor de rest? Wat hier niet is opgehaald compenseert het ophalen van Wilko weer, snappie?

Op www.jirnsum.com ook een stukje van hoe het hier ging. Jaja, razende reporter richtsje was ook aanwezig ! :)

Anoniem zei

Enne, wat een schattig -flitsend -hesje zie ik daar Paule, goed over nagedacht dus!

Marjolein zei

Wat een goed idee zeg, om alles te verdelen onder de kids, zo heeft iedereen even veel, en ook wel logisch als je met een hele groep loopt. Jammer van het weer!!

Francine zei

Leuk!!! Hier is het ook een echte traditie, en wij hadden gelukkig wel droog weer, maar het waaide echt HEEL hard. Heel even vielen er een paar spatten, maar we mochten bij iemand binnen even schuilen.

Nu is de feestdagenperiode gevoelsmatig begonnen :-)